Składniki:
Ciasto drożdżowe:
125g śmietany kremówki
150ml mleka
375g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
40g cukru
1 szczypta soli
Ciasto kruche:
175g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (M)
150g miękkiego masła
Serowe sakiewki:
250g mielonego twarogu
1 jajko (M)
2 kopiate łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
40g czekoladek do pieczenia
cukier cynamonowy do posypania
Migdałowy warkocz:
75g masła
75g cukru
1 łyżka płynnego miodu
75g śmietany kremówki
200g migdałów w płatkach
Truskawkowa róża:
ok. 3 łyżek konfitury truskawkowej (u mnie z kokosem, własnego wyrobu)
cukier puder
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe: Śmietanę i mleko podgrzać. Mąkę wymieszać w misce z drożdżami, dodać pozostałe składniki oraz mleko ze śmietaną. Zagnieść gładkie ciasto (ręką lub mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta.
- Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem. Dwie blachy (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (180 stopni termoobieg).
- Ciasto bliźniacze: Ciasto drożdżowe posypać mąką, wyjąć z miski i na posypanej mąką stolnicy zagnieść z ciastem kruchym. Podzielić na trzy części.
- Serowe sakiewki: Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i budyniem. Pierwszą część ciasta ponownie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na prostokąt o wym. 20x35cm. Wyciąć 6 kwadratów 10x10cm. Z pozostałego paska wyciąć 6 prostokątów. Masę serową rozłożyć na kwadratach, posypać czekoladkami. Rogi kwadratów złożyć do środka, na górze położyć małe prostokąty. Sakiewki przenieść na blachę, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut. Po ostudzeniu posypać cynamonowym cukrem.
- Migdałowy warkocz: Masło, cukier, miód i śmietanę podgrzać cały czas mieszając, aż wszystko się rozpuści. Gotować przez chwilę. Zdjąć z ognia. Dodać migdały, wymieszać i ostudzić. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. 30x35cm. Wyłożyć masę migdałową i zwinąć w rulon od dłuższej strony. Rulon przeciąć wzdłuż. Zapleść sznurek, końce podwinąć. Przenieść na blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Piec 20-25 minut.
- Truskawkowa róża: Trzecią część ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. 20x45cm. Posmarować konfiturą i zwinąć w rulon od dłużej strony. Przeciąć na 14 równych części. Ułożyć w tortownicy przeciętą krawędzią do góry. Zostawić na 10 minut. Piec 20-25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz