Składniki:
Ciasto drożdżowe:
375g mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
(21g)
200ml ciepłego mleka
60g cukru
1 jajko (M)
szczypta soli
60g miękkiego masła
Masa serowa:
750g mielonego twarogu
skórka starta z 1
pomarańczy
1 łyżka soku
pomarańczowego
150g cukru
4 jajka (M)
25g mąki
3 łyżki śmietany kremówki
Kruszonka:
100g masła
150g cukru
2 łyżki płynnego miodu
(np. akacjowego)
3 łyżki śmietany kremówki
100g płatków migdałowych
100g płatków owsianych
Przygotowanie:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Dużą blachę (30x40cm) wysmarować masłem.
- Wymieszać składniki masy serowej. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Na cieście rozłożyć równomiernie masę serową. Piec ok. 20 minut na najniższym poziomie piekarnika.
- Masło, cukier, miód i śmietanę podgrzewać w garnku, aż cukier się rozpuści. Dodać migdały i płatki owsiane.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę migdałową. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz