Połączenie puszystego ciasta drożdżowego, z miękką masą budyniową i chrupiącą kruszonką. Na dużą blachę, tę z piekarnika. Wystarczy dla sporej ilości gości.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
400g mąki
1/2 kostki świeżych
drożdży (21g)
125ml ciepłego mleka
70g + 1 łyżeczka cukru
skórka starta z 1 cytryny
60g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Masa makowo-budyniowa:
1l mleka
200g cukru
175g kaszy manny
1/2 opakowania budyniu
waniliowego
400g masy makowej (pół
dużej puszki)
200g śmietany kremówki
3 jajka (M)
250g miękkiego masła
Kruszonka:
300g mąki
175g cukru
200g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić
zagłębienie. Drożdże pokruszyć i razem z łyżeczką cukru wymieszać z mlekiem,
wlać do zagłębienia. Podsypać trochę mąką z brzegów miski, przykryć, odstawić
do wyrośnięcia na 15 minut.
Skórkę cytrynową wymieszać z cukrem, masłem,
jajkiem i solą, dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć,
odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masa budyniowo-makowa: Mleko i 500ml wody
zagotować z cukrem. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka
i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanę i rozmącone jajka,
ponownie zagotować. Dodać masło i całość dobrze wymieszać.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmarować masłem i
wyłożyć ciastem drożdżowym (rozwałkować lub rozciągnąć). Na wierzchu rozłożyć
masę budyniowo-makową. Przykryć, odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Kruszonka: Zagnieść wszystkie składniki i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyrośnięte ciasto. Piec
ok. 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz