Miałam ochotę na słodko-kwaśny sernik. Do masy serowej wrzuciłam mascarpone i wiśnie i powstał delikatny i mięciutki, nie za słodki. A po pierwszym kawałku, cięzko odmówić kolejnego. :)
Składniki:
Ciasto kruche:
125g miękkiego masła
60g cukru
190g mąki pszennej
10g ciemnego kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa serowa:
500g mascarpone
500g mielonego twarogu
100g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu
waniliowego bez cukru
1 duży słoik
wydrylowanych wiśni
Galaretka:
250ml soku wiśniowego
3 listki żelatyny
(czerwonej lub białej)
50g syropu glukozowego
Przygotowanie:
- Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy i uformować niewysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
- Wiśnie osączyć, sok zachować i odmierzyć 250ml. Wiśnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.
- Masa serowa: Zmiksować krótko wszystkie składniki, wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 55 minut, po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Galaretka: Żelatynę zalać zimną wodą na ok. 5 minut. Sok i syrop podgrzać w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem). Żelatynę wycisnąć i dodać do soku, dobrze wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz