Składniki:
100g miękkiego masła
80g płynnego miodu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych
goździków
3 jajka
100g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej z
pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
60g siekanych orzechów
laskowych
2 słoiki wiśni (700g po
odsączeniu)
Przygotowanie:
- Masło utrzeć mikserem na maksymalnych obrotach, dodając stopniowo miód, sól, cynamon i goździki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać pojedynczo do masła.
- Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami mąkę. Odstawić na 40 minut. Po tym czasie białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
- Spód tortownicy (24-26 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na dnie tortownicy wysypać połowę orzechów, nałożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie osączyć i obłożyć nimi ciasto. Łyżką nakładać kleksy z pozostałego ciasta i posypać resztą orzechów. Piec 45-50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz