Chyba lubię ciasta z wykorzystaniem alkoholu, zwłaszcza takiego słodkiego. :) Tym razem pyszny, słodki likier marcepanowy jako podstawa poniższego tortu. Delikatny, nie za słodki, przepięknie pachnący. Pyszny :)
Składniki:
Ciasto:
100g miękkiego masła
50g surowej masy
marcepanowej
100g cukru
nasionka z 1 laski
wanilii
skórka starta z 1
pomarańczy
szczypta soli
2 jajka
100g mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
70g drobno pokrojonej
gorzkiej czekolady
50g siekanych, uprażonych
migdałów
Masa śmietanowa:
8 listków żelatyny
6 żółtek
75g cukru
175ml likieru
marcepanowego
600g śmietany kremówki
30%
100g płatków
czekoladowych
Polewa:
3 listki żelatyny
250ml likieru
marcepanowego
50g glukozy (gęsty syrop)
Dekoracja:
200g gorzkiej kuwertury
Przygotowanie:
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do
pieczenia, boki wysmarować masłem. Masło utrzeć na puch, dodając masę
marcepanową, cukier, wanilię, skórkę pomarańczową i sól. Na koniec pojedynczo
dodawać jajka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maślanej, na
koniec wmieszać czekoladę i migdały. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać
powierzchnię. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, usunąć papier, a ciasto
zostawić w formie lub położyć na paterze i założyć obręcz tortownicy.
Żelatynę namoczyć. Żółtka ubijać razem z
cukrem w metalowej misce w kąpieli wodnej, aż powstanie biała piana. Żelatynę
wycisnąć i dodać do masy jajecznej, mieszać, aż żelatyna się całkowicie
rozpuści. Dodać likier i wymieszać. Miskę zdjąć z garnka i ostudzić krem.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać razem z płatkami czekoladowymi do ostudzonego
i lekko tężejącego kremu. Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na co
najmniej 3 godziny.
Żelatynę namoczyć. Likier i syrop glukozowy
podgrzać w metalowej misce w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić
termometrem!). Żelatynę wycisnąć i dodać do likieru, wymieszać, aż żelatyna się
rozpuści. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Kuwerturę pokroić i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa paski wyższe niż tort (lub na
wysokość tortu) i na tyle długie, żeby objęły cały tort dookoła. Rozprowadzić
na nich cienką warstwę kuwertury. Zdjąć obręcz tortownicy i od razu przyłożyć
papier z czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Potem
ostrożnie zdjąć papier.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz