poniedziałek, 28 listopada 2016

Zebra

W poszukiwaniu inspiracji na szybkie ciasto, znalazłam poniższy przepis. Proste i pyszne. Dzieci nie marudzą, tylko wcinają, aż im się uszy trzęsą.



Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody gazowanej
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (M)
olejek np. migdałowy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na puch (ok. 10 minut), kolejno dodawać mąkę z proszkiem, olej, wodę i olejek. Ciasto ma być płynne.
  3. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wylewać na przemian część jasną i ciemną do formy, tak aby powstała zebra. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz