Robiłam jakiś czas temu
babeczki cytrynowe, które mój mąż określił mianem babsztyle, takie wielkie
wyrosły. Były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, ale jako
ciasto. Wyszło równie pyszne - w środku puszyste, z wierzchu chrupiące. I bardzo kwaśne. :)
Składniki:
Ciasto:
200g miękkiego masła
180g brązowego cukru
200g mąki
2,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 jajka
3 łyżki Lemon Curd
Polewa:
100g cukru
sok i skórka starta ze
średniej cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Pod koniec dodać Lemon Curd. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 45 minut.
- Składniki polewy wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 2 minuty do przestygnięcia, a następnie rozprowadzić na jego powierzchni przygotowaną polewę. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie polewa stanie się chrupiąca.
Smacznego :)
WOW Monia...szkoda, że tak daleko, bo wpadłabym spontanicznie na kawkę. Buźka od Słubickiej ciotki - M.D.
OdpowiedzUsuńSpecjalnie na wyjazd dla dużej córki robiłam :) Wczoraj znowu, ale do szkoły zabrała, więc też nie spróbujesz :D
OdpowiedzUsuń