W sam raz do gorącej herbaty czy kawy. Po upieczeniu włożyłam do szczelnej puszki i tak sobie je podjadamy.
Ciasto:
250g mąki (krupczatki)
0,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
70g cukru pudru
skórka starta z 0,5
cytryny
szczypta soli
1 jajko
125g miękkiego masła
Dekoracja: 100g białej
masy cukrowej
150g cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody
niebieski barwnik
spożywczy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść, tworząc gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 15 -20 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kółka o śr. 5 cm. Układać na blasze i piec ok. 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
- Masę cukrową rozwałkować, aby powstał cieniutki placek. Wyciąć tyle śnieżynek (wyciskarką do masy cukrowej), ile wyszło ciastek. Gotowe śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia.
- Z cukru pudru, wody i barwnika zrobić lukier. Posmarować nim ciastka i ułożyć śnieżynki zanim lukier zastygnie. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz