Miało być duże i wszystkim smakować. No chyba, że ktoś nie lubi czekolady albo kokosa.
Ciasto:
370g gorzkiej czekolady
250g masła
5 jajek
300g cukru
1 łyżka melasy
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kokosowa:
400g wiórków kokosowych
2 białka
2 łyżki mąki pszennej
15 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek dodać czekoladę, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozsmarować na spodzie formy.
- Wiórki kokosowe wymieszać z białkami i mąką. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby kokos się nie spalił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz