Szybki i banalnie prosty tort. Na urodziny, imieniny. Może niekoniecznie na dziecięce imprezy, bo alkoholu w nim dość sporo. :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka (M)
120g cukru
100g mąki pszennej
100g mielonych orzechów
laskowych
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Krem:
6 listków żelatyny
200ml ajerkoniaku
200g serka kremowego typu
Philadelphia
75g cukru
600g śmietany kremówki
30-36%
Dekoracja:
300g śmietany kremówki
30-36%
50g ciasteczek amarettini
50g orzechów laskowych
150ml ajerkoniaku
siekane orzechy laskowe
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka, cukier i 4 łyżki wody ubijać ok. 10minut, aż powstanie biała masa. Wymieszać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do tortownicy, piec 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce, a następnie przeciąć wzdłuż na pół.
- Żelatynę namoczyć. Ajerkoniak, serek i cukier zmiksować. Żelatynę wycisnąć, lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej 4 łyżki kremu i wymieszać. Połączyć z resztą kremu. Kremówkę ubic na sztywno. Gdy krem zacznie lekko tężeć, ponownie wymieszać i dodać śmietanę.
- Wokół dolnego blatu ciasta zacisnąć obręcz do tortów. Nałożyć połowę kremu, położyć drugi blat. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki.
- Śmietanę do dekoracji ubić na sztywno. Zdjąć obręcz. Połową śmietany posmarować brzeg tortu. Pokruszyć ciasteczka i obsypać nimi brzeg. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i wycisnąć gęsto kleksy dookoła brzegu. Udekorować orzechami. Na środek wylać ajerkoniak. Posypać siekanymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz