Składniki:
200g ciastek korzennych
spekulatius
70g masła
750g zmielonego twarogu
śmietankowego
120g cukru
2-3 łyżeczki startej
skórki pomarańczowej
2 łyżeczki przyprawy
spekulatius
4 jajka
1 opakowanie czerwonej
polewy lub 1/2 opakowania czerwonej galaretki
250ml czerwonego
soku/napoju owocowego (np. jabłko-czerwona porzeczka)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni, tortownicę (24-26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić, ciastka drobno pokruszyć. Połączyć z masłem, dobrze wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
- Twaróg zmiksować z cukrem, skórką pomarańczową i przyprawą spekulatius. Dodać jajka. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
- Piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy, przełożyć na paterę.
- Proszek na polewę rozpuścić w soku, zagotować. Odrobiną polewy posmarować boki sernika, resztę wylać na wierzch i pozostawić do zastygnięcia. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać złotymi i srebrnymi kulkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz