Składniki:
Ciasto ucierane:
100g masła lub margaryny
70g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
szczypta soli
2 jajka (L)
170g mąki pszennej
20g kakao
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
(z wiaderka)
1 puszka mandarynek
100g cukru
1 opakowanie budyniu
waniliowego
2-3 łyżki soku
mandarynkowego
3 jajka (L)
Kruszonka:
200g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g cukru
150g miękkiego masła lub
margaryny
Przygotowanie:
- Mandarynki odsączyć, sok zachować. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie pojedynczo dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach miksera.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
- Wszystkie składniki masy serowej (oprócz mandarynek) wymieszać krótko, tylko do połączenia. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać mandarynki, lekko je wciskając w ser.
- Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, a następnie pokruszyć równomiernie na masę serową.
- Piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 90 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Potem wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz