Bez żadnych "dziwnych" dodatków. Tradycyjny sernik z rodzynkami. Mięciutki, puszysty.
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki
50g cukru
1 jajko
100g masła
szczypta soli
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka
150g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 jajka
200g gęstej śmietany (lub
creme fraiche)
50g rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
ew. cukier puder
mąka i masło do formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Rodzynki sparzyć, osuszyć i delikatnie wmieszać do masy.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozkłócić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 60-65 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz