Na trzecie urodziny mój synek zażyczył sobie tort "choinka-citroen". Nie chodziło bynajmniej o konkretny model samochodu, a o "znaczek", który widnieje na każdym samochodzie. Śmiałam się, że zrobię mu tort w formie choinki i gdzieś tam wstawię logo. Ostatecznie stanęło na prostym biszkopcie przekładamym śmietaną w otoczeniu dużej ilości czekolady. Smakował. I mojego trzylatka zachwycił. :)
Już się boję, co za rok wymyśli....
Biszkopt:
4 jajka (M)
120g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
80g mąki pszennej
50g mielonych orzechów
włoskich
25g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Ganache i orzechowa
śmietana:
300g gorzkiej czekolady
600g śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru
waniliowego
usztywniacz do śmietany
(na 500g)
50g mielonych orzechów
włoskich
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia (kwadratowa ok. 20x20cm, okrągła 20cm średnicy).
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki gorącej wody ubić na kremową pianę. W drugiej misce wymieszać mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać ubite białka. Ciasto przełożyć do formy i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
- Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miski. 200g kremówki zagotować i wylać na czekoladę, zostawić na 10 minut. Potem energicznie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na pół (kwadratowy) lub na trzy placki (okrągły). 400g śmietany ubić na sztywno, w trakcie ubijania wsypać cukier waniliowy i usztywniacz. Na koniec dodać orzechy.
- Ostudzony ganache ubijać do momentu zgęstnienia masy, posmarować cienką warstwą pierwszy placek. Następnie rozsmarować śmietanę - całą na kwadracie, połowę na kole. Przykryć drugim plackiem. (Okrągły tort posmarować resztą śmietany i przykryć trzecim plackiem.) Cały tort posmarować ganache. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Napisy zrobiłam z
marcepanu. Logo to kawałki ciasta (zostało mi trochę po zrobieniu Tortu
Minecraft) owinięte masą cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz