Składniki:
Ciasto:
100g masła
3/4 szklanki białek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
75g migdałów w płatkach
2 łyżeczki startej skórki
cytrynowej
2 łyżki soku cytrynowego
Pianka:
200ml mleka
skondensowanego 7,5%
2-3 galaretki dowolnego
koloru
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, odstawić.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, skórkę cytrynową i migdały. Dodać masło i sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
- Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do płynnej galaretki wlać mleko skondensowane i ubijać razem 2-3 minuty. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia.
- Kolejną galaretkę (lub dwie) rozpuścić we wrzątku (500ml lub 1l) i wylać na stężałą piankę. Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz