sobota, 14 stycznia 2017

Sernik migdałowo-kokosowy

Polski twaróg i włoskie ciasteczka. Delikatny, mięciutki. Pyszny sernik po prostu :)


Składniki:

175g ciastek cantuccini z migdałami
25-50g siekanych migdałów
50g masła
1kg twarogu z wiaderka
400ml mleczka kokosowego z puszki
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
150g cukru
2-3 łyżki wiórków kokosowych
5-6 łyżek migdałów w płatkach
ok. 100g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciastka pokruszyć blenderem, dodać siekane migdały. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Odstawić.
  3. W misce wymieszać twaróg, mleczko kokosowe, jajka, cukier i budyń. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe i połowę migdałów w płatkach. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku z otwartmi drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
  4. Resztę migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopniowo smarować nią brzegi sernika i przyklejać płatki migdałowe.



Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz