Polski twaróg i włoskie ciasteczka. Delikatny, mięciutki. Pyszny sernik po prostu :)
Składniki:
175g ciastek cantuccini z
migdałami
25-50g siekanych migdałów
50g masła
1kg twarogu z wiaderka
400ml mleczka kokosowego
z puszki
4 jajka
1 opakowanie budyniu
waniliowego
150g cukru
2-3 łyżki wiórków
kokosowych
5-6 łyżek migdałów w
płatkach
ok. 100g białej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26-28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciastka pokruszyć blenderem, dodać siekane migdały. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Odstawić.
- W misce wymieszać twaróg, mleczko kokosowe, jajka, cukier i budyń. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe i połowę migdałów w płatkach. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku z otwartmi drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki.
- Resztę migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopniowo smarować nią brzegi sernika i przyklejać płatki migdałowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz