wtorek, 26 lipca 2016

Sernik czereśniowy bez spodu

Szybki sernik z czereśniami, łatwy w przygotowaniu, delikatny i soczysty.



Składniki:

500g dojrzałych czereśni
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g miękkiego masła
250g cukru
1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżki kaszy manny
1kg chudego twarogu zmielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (26cm) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czereśnie umyć, wydrylować i przekroić na pół. Posypać cukrem wanilinowym.
  3. Masło utrzeć z cukrem, sokiem cytrynowym i kaszą manną. Dodać twaróg i budyń w proszku. Pojedynczo dodawać jaja. Następnie delikatnie wmieszać czereśnie.
  4. Masę przełożyć do tortownicy. Piec ok. 60 minut, po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz