wtorek, 2 sierpnia 2016

Sernik malinowy na zimno

Czasem w ramach inspiracji przeszukuję moje stare zeszyty i segregatory. Właśnie w jednym z nich znalazłam przepis na poniższy sernik. Musiałam go trochę przystosować do dzisiejszych realiów i w ten oto sposób powstało to orzeźwiające ciasto. Idealne na upały, a tych w tym roku nam nie brakuje.



Składniki:


500g twarogu sernikowego z wiaderka
250g malin świeżych lub mrożonych + kilka do dekoracji
1 opakowanie galaretki malinowej
300g śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g cukru
3 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki startej skórki cytrynowej
biszkopty


Przygotowanie:


  1. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody i ostudzić. 200g śmietany ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem wanilnowym. Dodać ubitą kremówkę.
  2. Maliny zmiksować i dodać do masy serowej. Do ostudzonej galaretki dodać sok i skórkę cytrynową. Następnie połączyć z masą serowo-malinową.
  3. Tortownicę o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami, przelać do niej masę i wstawić do lodówki, aby sernik stężał. Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i malinami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz