Chodziło za mną
ciasto drożdżowe, takie wysokie, puszyste i z kruszonką koniecznie. Ale nie
mogło być za suche, więc dorobiłam masę serową i wrzuciłam trochę malin i
czereśni. I wyszło dokładnie to, czego chciałam. :)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
pszennej
100g masła
42g świeżych
drożdży
3 żółtka
250ml mleka
125g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
Masa serowa:
500g mielonego
twarogu z wiaderka
2 jajka
100g cukru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Kruszonka:
150g masła
130g mąki
pszennej
70g drobnych
płatków owsianych
90g cukru
400g dowolnych
drobnych owoców (u mnie czereśnie i maliny)
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać. Drożdże i dwie łyżki cukru rozprowadzić w ciepłym mleku, następnie dodać dwie łyżki mąki i wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozpuścić masło. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka z cukrem, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko tylko do połączenia składników.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć w formie i rozciągnąć na całą długość. Wylać masę serową. Poukładać owoce (czereśnie wydrylować i przekroić na pół).
- Kruszonka: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier, mąkę i płatki owsiane wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto.
- Piec ok. 45-50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz