Składniki:
300g jagód lub borówek
amerykańskich
250g mąki
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
3 jajka (L)
150g cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego
125g miękkiego masła
250ml maślanki
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i maślankę. Nadal miksując wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać połowę jagód. Masę przełożyć do formy, posypać resztą jagód i płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz