Składniki:
ok. 500g gruszek
2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki syropu klonowego
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
100g cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
3 jajka
250g mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
50g śmietany kremówki
100ml ajerkoniaku
3 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wymieszać z sokiem cytrynowym i syropem klonowym. Odstawić na bok.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać porcjami do masy na przemian ze śmietaną i ajerkoniakiem. Na końcu dodać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
- Gruszki osączyć i poukładać na wierzchu ciasta. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem. Ostudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz