Składniki:
Masa śmietanowa:
400g śmietany kremówki
30%
50-70g czekoladek
miętowych np. After Eight
2 gałązki świeżej mięty
2-3 łyżeczki cukru
waniliowego
2 opakowania usztywniacza
do bitej śmietany
75g posiekanej gorzkiej
kuwertury lub czekolady
Ciasto:
150g masła
150g cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego
sól
3 jajka
250g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
1 op. proszku do
pieczenia
80-100ml mleka
3 łyżki posiekanej
kuwertury lub gorzkiej czekolady
Dekoracja:
200g śmietany kremówki
2 łyżki posiekanej
kuwertury lub gorzkiej czekolady
listki mięty
Przygotowanie:
- Śmietanę podgrzać, a następnie dodać czekoladki miętowe i wymieszać, aż się rozpuszczą. Śmietanę ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Miękkie masło zmiksować na puch razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy. Dodać mleko i kuwerturę. Przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
- Listki mięty posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać usztywniacz i cukier waniliowy. Delikatnie połączyć z miętą i kuwerturą. Krem wyłożyć na dolny placek, przykryć górnym plackiem.
- Śmietanę ubić na sztywno. Ozdobić tort kleksami i wysmarować boki. Posypać czekoladą i udekorować listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz