Lekki jak puch sernik, po prostu rozpływa się w ustach. Idealny na upały. :)
Składniki:
Mus malinowy:
400g mrożonych malin
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 kopiata łyżeczka skrobi
ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 łyżki soku cytrynowego
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
100g cukru
1 op. cukru waniliowego
100g miękkiego masła
Masa serowa:
500g serka mascarpone
600g serka twarogowego
typu Philadelphia
100g śmietany kremówki
5 jajek (M)
100g cukru
50g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka startej skórki
cytrynowej
Przygotowanie:
- Maliny, cukier i cukier waniliowy wymieszać w garnku i cały czas mieszając zagotować aż cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito do garnka, w którym się gotowały. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i wymieszać z przetartymi malinami i ponownie zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
- Formę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Składniki na ciasto zagnieść, aby powstała kruszonka. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, przycisnąć łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyciągnąć, lekko ostudzić.
- Serki, śmietanę i jajka zmiksować, dodać cukier, skrobię i skórkę cytrynową. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu delikatnie wylać przetarte maliny i widelcem zrobić marmurek. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec następne 45 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonym drzwiczkami, potem wyjąć i ostudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz